sobota, 25 czerwca 2016

Pokrzywa i jej lecznicze właściwości

Rośnie na moich łąkach w wielu miejscach dużo pokrzywy.
Pora na leczniczy napar z pokrzywy, chrupiące chipsy i substytut szpinaka :)
Indianka

Pokrzywa Indianki



"Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Dzisiaj gospodynie dodają do karmy dla zwierząt jej posiekane drobno liście. 

Medycyna ludowa zaleca, żeby przy wiosennym zmęczeniu pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżo zerwanych pokrzyw. Kurację tę warto stosować również latem, a zimą dobrze jest popijać herbatkę przyrządzoną z pokrzywy suszonej.

Taki napar - ziele zalane wrzątkiem i pozostawione przez kwadrans pod przykryciem - pomaga walczyć ze stresem. W połączeniu z innymi ziołami działa nawet wtedy, gdy mamy... pokrzywkę (objawy uczulenia).
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.

Właściwości lecznicze pokrzywy

Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. 

Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Pokrzywa jest także pomocna m.in. w leczeniu dny moczanowej (artretyzmu). Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).
Co zawiera pokrzywa
  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

Pokrzywa jest zdrowa

W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyrakówtrądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni.

Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.


Wiosenna zupa z pokrzywy


Autor: AJ
Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.

Wiosenna zupa z pokrzywy
Fot. photos.com

Składniki
  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • mielone ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • śmietana do zabielenia
Sposób przygotowania
Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzieki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterytycznego pieczenia).
W garnku zagototować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z przyprawami. 
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
Żeby zrobić zupę-krem wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.
Smacznego!


http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/wiosenna-zupa-z-pokrzywy,941/


Sałatka z pokrzywą i pomidorami


Autor: AJ
Wykorzystaj sezon na pokrzywę! Spróbuj sałaty z podsmażoną młodą pokrzywą i octem balsamicznym.

Sałatka z pokrzywą i pomidorami
Fot. photos.com

Składniki
sałata rzymska
2 szklanki listków młodej pokrzywy
pomidorki koktajlowe
ser lazur
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Pokrzywę zalej wrzątkiem, a następnie osusz listki i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni z wyciśniętym czosnkiem.
Na talerzu ułóż sałatę, kawałeczki sera lazur i przekrojone na pół pomidorki. Dodaj podsmażoną pokrzywę i polej odrobiną oliwy z oliwek. Ozdabiaj kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Smacznego!


http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/salatka-z-pokrzywa-i-pomidorami,942/

http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)

Ziemia się szybciej kręci i czas szybciej ucieka

Ja to czuję od dłuższego czasu, że czas szybciej biegnie niż dawniej. Sądzę, że to ma związek z tym, że Ziemia zwiększyła obroty. Brakuje mi...