sobota, 2 lipca 2016

Zioła odchudzające

Fot. Indianki
Mięta 



Dużo się ruszam fizycznie po gospodarstwie, często jeżdżę po 40 km na rowerze, a i tak nie jestem szczupła.
Nigdy się nie odchudzałam, ale odkąd choruję na niedoczynność tarczycy, zwolnił się znacznie metabolizm mojego organizmu i odkładają się niestrawione kilogramy. Chyba pora się od nich uwolnić.
Pora na odchudzające zioła ! :) Do ataku! :))
Hajda na Jaremu! Hajda! :)))
Zrobię to dla Indiany i Dakoty na których mam zamiar jeździć.

Indianka


"Dieta ziołowa to dieta odchudzająca i oczyszczająca, której podstawę stanowiązioła redukujące tkankę tłuszczową ioczyszczające organizm z toksyn. Zioła te wykazują także inne właściwości: wzmacniają układ odpornościowy organizmu, chronią go przed wolnymi rodnikami a także redukują stres. Wszystko dzięki zawartości soli mineralnych, witamin i flawonoidów - naturalnych antyoksydantów.

Dieta ziołowa: na czym polega? Zasady diety ziołowej

Istnieją dwa warianty diety ziołowej. Pierwszy zakłada picie co 2-3 godziny naparu z wybranych ziół i zredukowanie jadłospisu do owoców i warzyw. Taka kuracja odchudzająco-oczyszczająca trwa 3 dni. Druga opcja to 28-dniowa dieta ziołowa, w trakcie której codziennie rano i wieczorem należy wypijać ciepły napar z danego zioła lub wybranej mieszanki ziół. Taką kurację można przedłużyć do 3 miesięcy.

Dieta ziołowa: jakie zioła wspomagają proces odchudzania i oczyszczania organizmu?

W trakcie stosowania diety ziołowej można sięgać nie tylko po zioła spalające tkankę tłuszczową i oczyszczające organizm z toksyn, lecz także po te regulujące proces trawienia, moczopędne i hamujące apetyt.
Do jednych ze skuteczniejszych ziół, które przyspieszają proces lipolizy, zalicza sięYerba Mate, czyli wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Już po kilku łykach Yerba Mate pojawia się uczucie sytości, zmniejsza się apetyt, a przemiana materii zostaje przyśpieszona. Wszystko dzięki zawartości mateiny - kofeiny zawartej w Yerba Mate. Z kolei dzięki zawartości teiny(herbacianej kofeiny) właściwości odchudzające posiadają zielona i czerwona herbata. Jednak spośród wszystkich surowców roślinnych to guarana stanowi największe źródło kofeiny (jest jej o wiele więcej niż w ziarnach kawowca). Guaranina, bo taką nazwę nosi kofeina obecna w guaranie, pełni dwie podstawowe funkcje w procesie odchudzania: zapobiega magazynowaniu się zbędnego tłuszczu i stymuluje komórki do jego spalania.
WAŻNE! Duże dawki kofeiny mogą doprowadzić m.in. do stanów niepokoju i bezsenności, dlatego tego typu herbaty należy spożywać w umiarkowanych ilościach - najlepiej raz dziennie w godzinach porannych lub przedpołudniowych. Z tej metody odchudzania powinny zrezygnować osoby zmagające się z podwyższonym ciśnieniem krwi.
Na liście ziół, które regulują proces trawienia, a tym samym poprawiają przemianę materii, znajdują się mięta pieprzowa, tymianek, rozmaryn, bazylia i oregano. Podobne właściwości mają również melisa, mniszek pospolity i fiołek trójbarwny.
Z kolei zioła moczopędne, które przyśpieszają proces usuwania toksyn z organizmu, to m.in. pokrzywa, kolendra, ortosyfon groniasty i jastrzębiec kosmaczek. Napary z tych ziół można pić po 1 szklance maksymalnie 3-4 razy dziennie. W przeciwnym razie może dojść do odwodnienia organizmu i zmniejszenia objętości krwi.
W czasie trwania diety ziołowej warto wypróbować także zioła hamujące apetyt, takie jak: babka płesznik, siemię lniane, podbiał, ziele bratka, kwiat akacji. Świeżo zaparzone zioła należy pić po szklance maksymalnie 2 razy dziennie.
Osoby, które zmagają się z jakimikolwiek chorobami i przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem. Połączenie ziół z niektórymi lekami może mieć bardzo niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia.
Jeśli nie znasz się na ziołach, lepiej nie zbieraj ich samodzielnie. Niektóre gatunki ziół są bardzo podobne do siebie i przez pomyłkę możesz zebrać inny gatunek, o innym działaniu i zastosowaniu lub, co gorsza, o właściwościach trujących. Dlatego zioła najlepiej kupować w sklepach zielarskich lub innych sprawdzonych źródłach. Lepiej także nie komponować samodzielnie mieszanek ziołowych, gdyż źle dobrana mieszanka ziół również może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Zawsze przestrzegaj sposobu dawkowania, który jest określony w ulotce. Przekroczenie określonych dawek może mieć szkodliwe działanie.

Dieta ziołowa: jakie przyprawy przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej?

Nieodłącznym elementem diety ziołowej są przyprawy, takie jak imbir, chili, pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma i kmin rzymski, które nie tylko hamują apetyt, lecz także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i usprawniają pracę żołądka.

Dieta ziołowa: jadłospis. Co można jeść na diecie ziołowej?

W jadłospisie powinny znaleźć się owoce, nie tylko krajowe, takie jak jabłka czy gruszki, lecz także egzotyczne: kiwi, banan, ananas, cytryny. W procesie odchudzania ważną rolę odgrywają także suszone owoce, które są najlepszą alternatywą dla słodyczy.
Z warzyw preferowane są marchew, ogórki, brokuły, brukselka, selery, sałata, botwinka i papryka. Mogą one być doskonałym dopełnieniem do kaszy kus-kus czy pełnoziarnistego ryżu.
Z jadłospisu należy wykreślić wędliny oraz czerwone mięso i zastąpić je mięsem drobiowym i rybami. Aby dieta przyniosła lepsze rezultaty, lepiej zrezygnować z czarnej herbaty, a także kawy i alkoholu."

Przyprawy w diecie 3D chili przyspieszają przemianę materii, oddziałują na tkankę tłuszczową, a tym samym wspomagają proces odchudzania. Wystarczy jedynie dobrać odpowiednią ilość przypraw z konkretnej grupy kolorystycznej i połączyć je z właściwymi produktami. Sprawdź, jak łączyć przyprawy w diecie 3D chili, by stworzyły trójwymiarowy system spalania kalorii.

Dieta 3D chili - przyprawy zielone

Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek i łagodnie regulują jego pracę. Aby się o tym przekonać, wystarczy wypić na czczo wodę z dodatkiem kilku listków mięty czy melisy, a następnie zjeść pożywne śniadanie skomponowane wg zasad diety 3D chili.
  • bazylia zawiera olejek bazyliowy, który ma właściwości rozkurczające, w związku z tym reguluje tempo trawienia;
  • oregano zawiera 3% olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: fenole, seskwiterpeny, katechiny oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom czynnym oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych przez organizm;
  • szałwia - zawiera olejek eteryczny, gorycze i garbniki, dzięki czemu pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit;
  • rozmaryn - liście tego zioła zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny, fitosterole i sole mineralne, dzięki czemu ułatwiają trawienie, szczególnie tłustych pokarmów;
  • mięta pieprzowa – liść mięty pieprzowej, którego głównymi składnikami są olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten i rutyna, reguluje proces trawienia i wzmaga wydzielanie soku żołądkowego;
  • melisa zawiera garbniki, polifenole i flawonoidy, dzięki czemu aktywizuje soki trawienne, pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit.
  • lubczyk lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, niestrawność i poprawia przemianę materii.

Dieta 3D chili - przyprawy żółte

Żółte przyprawy stymulują żołądek do wydzielania soków trawiennych, dlatego dietetycy zalecają, aby przyprawiać nimi dania obiadowe. Ponadto żółte przyprawy hamują apetyt i zapobiegają podjadaniu niezdrowych przekąsek aż do podwieczorku, a nawet do kolacji.
  • imbir, podobnie jak papryka, zwiera kapsaicynę, dzięki której wzrasta temperatura ciała człowieka, wskutek czego organizm szybciej zużywa kalorie. Należy jednak uważać z dawkowaniem imbiru, ponieważ zbyt wysokie stężenie kapsaicyny w organizmie może spowodować senność, nudności i zawroty głowy;
  • cynamon - najlepiej stosować ekstrakt z kory cynamonowca, który zawiera chrom. Jest to pierwiastek, który wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy - niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu glukozy, białek i lipidów, czyli tłuszczów;
  • kardamon - zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym przemianę materii;
  • kurkuma - kurkuma jest bogata w kurkumin - składnik, dzięki któremu żołądek lepiej trawi pokarm. Ponadto kurkumin zapobiega powstawaniu nowych komórek zrębowych naczyń, które są jednym z materiałów budulcowych tkanki tłuszczowej;
  • gorczyca pobudza do wydzielania soku żołądkowego, a tym samym do szybszego trawienia. Gorczycę najlepiej spożywać pod postacią musztardy rosyjskiej lub francuskiej;
  • kmin rzymski (kumin) - pobudza wydzielanie soków trawiennych i likwiduje wzdęcia, dlatego sprawdza się jako dodatek do roślin strączkowych; żeby maksymalnie wykorzystać właściwości zawartych w kuminie olejków eterycznych, najlepiej uprażyć go i utrzeć w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy;
  • curry żółte jest mieszaniną wielu wyżej wymienionych przypraw, dlatego już szczypta tej indyjskiej mieszanki wspomaga pracę układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii.

Dieta 3D chili: przyprawy czerwone

Przyprawy czerwone działają agresywnie na tkankę tłuszczową dzięki zawartości kapsaicyny - związkowi chemicznemu, który znajduje się w każdej papryce. Czerwone przyprawy są więc obowiązkowym składnikiem deserów czy kolacji, ponieważ dzięki kapsaicynie zbędna tkanka tłuszczowa nie odłoży się w organizmie podczas snu.
  • papryka chili - ze wszystkich czerwonych przypraw działa najagresywniej na tkankę tłuszczową, ponieważ zawiera najwięcej kapsaicyny. W szybkim tempie pobudza organizm do spalania tłuszczów oraz wydzielania ciepła, dzięki czemu nasz metabolizm gwałtownie przyśpiesza. W związku z tym można ją łączyć np. z czekoladą, najlepiej gorzką, która - według duńskich naukowców - zmniejsza apetyt na tłuste i słodkie jedzenie, powoduje długotrwałe uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu krążenia;
  • pieprz cayenne to tak naprawdę zmielona papryczka cayenne, tak jak chili zawiera kapsaicynę, która pobudza proces termogenezy, dzięki któremu organizm czerpie energię z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej;
  • papryka słodka jest łagodna w smaku, dzięki mniejszej zawartości kapsaicyny. Nie działa na tkankę tłuszczową tak agresywnie, jak odmiany o ostrzejszym smaku, jednak jest łagodniejsza dla żołądka, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy trawienne. W związku z tym może być częścią nie tylko kolacji, lecz także śniadania. Dzięki temu będziemy szybciej spalać kalorie w ciągu dnia;
  • papryka peperoni to papryka z rzędu słodkich, która stanowi idealny dodatek do sałatek odchudzających;
  • pieprz czarny dzięki zawartości piperyny - związku, który nadaje mu charakterystyczny ostry i gorzki smak, zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych;
  • czerwone curry to mieszanka sproszkowanych przypraw, głównie pieprzu czarnego, chili i innych odmian papryk, dzięki czemu działa na tkankę tłuszczową ze zdwojoną siłą;
  • curry ze Sri Lanki jest ostrzejsze w smaku, dzięki czemu działa bardziej agresywnie na tkankę tłuszczową. Przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego curry ma barwę ciemnobrązową.
Jak szybko schudnąć, żeby w ciągu dwóch tygodni przeskoczyć o rozmiar, a najlepiej dwa? Trzeba sięgnąć po drastyczne środki.Szybko schudnąć możesz stosując ostreskuteczne diety, które do najzdrowszych nie należą. Jeśli jednak maksymalnie skrócisz czas poddawania się reżimowi niskokalorycznego lub ograniczonego do jednej grupy produktów jadłospisu, możesz się uchronić przed komplikacjami. Przeczytaj nasz poradnik, co zrobić, by szybko schudnąć.

Jak szybko schudnąć: rozwiązanie ekstremalne

Jeśli nie wiesz, jak szybko schudnąć, jednym ze sposobów jest dieta bardzo niskokaloryczna czyli 1000 i mniej kilokalorii. Jeśli wybieramy ten wariant metody szybkiego chudnięcia, najlepiej sięgnąć po przygotowane przez dietetyków mieszanki - koktajle, zupy, napoje, a nawet owsianki i batony. Przy niskiej zawartości kalorii dostarczają sporo składników mineralnych i witamin, co sprawia, że są bezpieczniejsze niż dieta bardzo niskokaloryczna własnej kompozycji. Czy taka dieta pozwoli szybko schudnąć? Taki sposób żywienia szybko zmusza organizm do sięgnięcia do zapasów i prowokuje szybkie chudnięcie. Innym sposobem na szybkie odchudzanie może być dieta Cambridge lub Diety Light. Najlepiej robić to pod kierunkiem dietetyka, który odpowiednio zareaguje, jeśli ciężko nam będzie znieść drastyczną dietę.

Jak szybko schudnąć: dieta Dukana

Dieta białkowa Dukana ma wielu przeciwników. Ale jednego nie można jej odmówić - w pierwszej fazie, która trwa 10-14 dni, gubimy kilogramy błyskawicznie - ci, którzy chcą szybko schudnąć, często ją wybierają. Dlatego jeśli ktoś chce szybko schudnąć, może skorzystać ze wskazówek francuskiego lekarza. Zasady diety są proste: żadnych węglowodanów. Na dwa tygodnie zapominamy o chlebie, makaronach, ziemniakach, roślinach strączkowych oraz warzywach i owocach. Zero słodyczy czy alkoholu, a nawet soków owocowych. Dieta Dukana zalecenia: jemy chude mięso - najlepiej indycze i ryby, ale można także jeść chudą cielęcinę, owoce morza i chudą wołowinę. Dozwolone są chude białe sery i jogurty naturalne, a także białko z jaj. Ciepłe posiłki jemy parowane, grillowane lub pieczone. Do tego minimum 1,5 l płynów, z przewagą wody, ale może także być gorzka herbata i kawa oraz herbaty ziołowe.

Jak szybko schudnąć: dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska też jest polecana tym, którzy chcą szybko schudnąć. Podstawą żywienia jest także chude mięso, ale tu dozwolone są niewielkie ilości warzyw i jeden owoc dziennie. Zero chleba, makaronów, słodyczy, ziemniaków. Podczas diety kopenhaskiej ważne są godziny posiłków - do ósmej śniadanie, o 14.00 obiad i najpóźniej o 18.00 kolacja. Żadnego podjadania między posiłkami, za to dużo picia - wody, niesłodzonej herbaty i kawy, herbaty ziołowe. Ponoć rekordzistom udało się w ten sposób zrzucić 15 kg w ciągu 13 dni: czyli można szybko schudnąć. Zarówno podczas diety Dukana, jak i diety kopenhaskiej dobrze jest zażywać jakiś preparat witaminowo-mineralny.

Jak szybko schudnąć: dieta kapuściana

Niezawodnym sposobem, by szybko schudnąć, jest również dieta kapuściana. Jej podstawą jest zupa kapuściana ugotowana z główki kapusty, 6 cebul, 2 zielonych papryk i 1 czerwonej lub żółtej, 6 pomidorów i pęczka selera naciowego. Do tego przyprawy. Warzywa należy rozdrobnić, podsmażyć na łyżce oleju, a potem wrzucić do garnka zalać wodą (tak, by warzywa były dokładnie przykryte) i gotować do miękkości. Zupa kapuściana jest podstawą diety, ale można także jeść lekkie posiłki z ryżu niełuskanego z warzywami ugotowanymi na parze oraz surowe warzywa plus jeden owoc dziennie (byle nie banan). W piątym i szóstym dniu diety dozwolone jest również chude mięso drobiowe i wołowe. Dieta kapuściana też sprawdza się w szybkim odchudzaniu.
Aleksandra Żyłowska, dietetyk,
Szybka dieta = efekt jo-jo
Szybkie, a przy tym zdrowe odchudzanie nie istnieje. Każdy drastyczny reżim dietetyczny to praktycznie pewny efekt jo-jo. Tak zaprogramowała nas natura. Zbyt mało kaloryczna dieta to dla organizmu jasny sygnał, że nadeszły gorsze czasy i trzeba się bronić. Metabolizm spowalnia, aby narządy zużywały jak najmniej energii. Po powrocie do normalnego jedzenia organizm odbija sobie z nawiązką i odkłada tkankę tłuszczową, aby mieć rezerwy na kolejny okres głodu, który zgodnie z rytmem natury na pewno przyjdzie. Pewne mechanizmy funkcjonowania organizmu nie zmieniły się, mimo że tryb życia ludzi zmienił się drastycznie. Teraz mamy pełny dostęp do żywności praktycznie o każdej porze dnia i nocy. Nasi praprzodkowie naprzemiennie mieli okresy „tłuste i chude”. W spadku po nich zostały nam mechanizmy obronne, których nic nie jest w stanie zmienić. Ponadto zwykle po dietach cud wraca się do złych nawyków żywieniowych, a odżywiając się nieracjonalnie nie da się utrzymać skutków odchudzania.
Każda dieta poniżej 1200 kcal to dieta niedoborowa. Z tak małą ilością pożywienia nie da się dostarczyć odpowiednich porcji składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, których organizm potrzebuje około 60 do prawidłowego funkcjonowania. Dłuższe stosowanie diet niskokalorycznych i opierających się na niewielu lub nawet jednym składniku to gwarancja pogorszenia jakości życia. Do czynienia mamy wtedy ze spadkiem koncentracji, spowolnieniem procesów myślowych, obciążeniem serca, nerek czy wątroby, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci i pogorszeniem kondycji skóry. Skutków drastycznego chudnięcia w krótkim czasie może być dużo więcej. Często takiemu procesowi towarzyszy też obwisła skóra, która nie nadąża się wchłaniać.
Warto jeszcze zauważyć, że spektakularne wyniki odchudzania w krótkim czasie to w większości ubytek wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej, która stanowi rzeczywisty problem. Podczas stosowania bardzo restrykcyjnej diety organizm zużywa całe zapasy glikogenu z mięśni i wątroby. 1 g glikogenu wiąże 3-4 g wody. Zatem wraz z glikogenem pozbywamy się sporej ilości wody.
Należy pamiętać, że waga przyrasta zwykle przez kilka lat i skutków złej diety nie da się cofnąć w miesiąc.

http://m.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-ziolowa-odchudzajaca-i-oczyszczajaca-zasady-diety-ziolowej_37377.html

2 komentarze:

Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)

Ziemia się szybciej kręci i czas szybciej ucieka

Ja to czuję od dłuższego czasu, że czas szybciej biegnie niż dawniej. Sądzę, że to ma związek z tym, że Ziemia zwiększyła obroty. Brakuje mi...