sobota, 11 lutego 2023

Cudowne awokado

15 właściwości zdrowotnych i leczniczych awokado

 

Awokado posiada liczne właściwości lecznicze. Dzięki obecności cennych składników odżywczych zaliczane jest do superfoods, czyli żywności której spożywanie przynosi wyjątkowe korzyści zdrowotne. Awokado bogate jest w witaminę K, kwas foliowy, witaminę C, potas, kwas pantotenowywitaminę B6, witaminę E, witaminę B3, miedź, witaminę B2, magnez, witaminę B1, fosfor, cynk, witaminę A, żelazo, kwasy omega-6 i omega-3. Jego wartość energetyczna to około 160 kcal w 100 gramach owocu.

 

1. Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi

Im więcej spożywamy soli nazywanej białym zabójcą, tym więcej powinno być w naszej diecie pokarmów równoważących jej szkodliwe działanie. Awokado zawiera aż 485 mg potasu w 100 gramach owocu. To więcej niż banan, który powszechnie uważany jest za jedno z najlepszych źródeł tego minerału. Obecność potasu pomaga w zachowaniu równowagi sodowo-potasowej. Jej zachwianie prowadzi do nadciśnienia, które przyśpiesza rozwój miażdżycy leżącej u podłoża chorób sercowo-naczyniowych.

 

2. Awokado wpływa na prawidłowe widzenie

Obecna w owocu luteina w następstwie jej spożywania gromadzi się w gałce ocznej. Jej wysoka podaż w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy starczej, zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), zwyrodnienia barwnikowego siatkówki i wpływa na poprawę ostrości widzenia. Ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu narządu wzroku odgrywają także witamina C, która ochrania fotoreceptory w oku oraz witamina A i witamina B2, które wpływają na proces widzenia po zmroku.

 

3. Awokado wzmacnia układ odpornościowy

Jedzenie awokado jest jednym z lepszych naturalnych sposobów podniesienia poziomu glutationu w organizmie. Glutation nazywany jest głównym przeciwutleniaczem  Wytwarzany jest on przez komórki organizmu z dostarczanych z zewnątrz substancji. Z wiekiem jego poziom ulega obniżeniu. Glutation stymuluje układ immunologiczny – wpływa na zwiększenie produkcji limfocytów i ich skuteczne działanie. Wraz z innymi antyoksydantami przeciwdziała uszkodzeniom wolnorodnikowym w wyniku których dochodzi do osłabienia odporności organizmu.

 

4. Awokado obniża poziom cholesterolu we krwi

Awokado jest jednym z najlepszych źródeł beta-sitosterolu. Jest to steroid roślinny, którego cząsteczki swoją budową molekularną i pełnionymi funkcjami wykazuje podobieństwo do cholesterolu. Beta-sitosterol posiada umiejętność łączenia się z receptorami cholesterolu i blokowania jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Przyczynia się także do poprawy stosunku frakcji HDL cholesterolu (“dobrego cholesterolu”) do frakcji LDL (“złego cholesterolu”). W 100 gramach awokado znajduje się około 75 mg beta-sitosterolu.

 

5. Awokado pobudza produkcję kolagenu

Wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania kolagenu. Jego deficyt wpływa na stan mięśni, stawów i kości. Obniża odporność, prowadzi do problemów ze wzrokiem. Powoduje utratę jędrności i elastyczności skóry oraz przyczynia się do powstawania zmarszczek. Dlatego tak ważne jest szukanie sposobów regeneracji włókien kolagenowych. Witamina C zwiększa syntezę kolagenu i wpływa na tworzenie prawidłowej struktury tego głównego białka tkanki łącznej. W awokado znajduje się jej stosunkowo dużo – 10 mg w 100 gramach owocu.

 

6. Awokado wspomaga organizm przed i w trakcie menstruacji

Witamina B6 łagodzi objawy PMS (Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego), pomaga w regulacji cyklu oraz obniża nasilenie bólu podczas menstruacji. Magnez działa rozkurczowo i rozluźniająco na mięśnie, co również prowadzi do osłabienia bólów menstruacyjnych. Witamina C wydłuża fazę lutealną cyklu miesiączkowego, czyli czas pomiędzy zakończeniem owulacji, a pojawieniem się następnego krwawienia. Pomaga to w razie potrzeby opóźnić wystąpienie okresu.

 

7. Awokado zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej

Szkodliwość cholesterolu w organizmie wynika nie tyle z jego ilości, ile przede wszystkim ze zdolności przylepiania się do wewnętrznych ścian naczyń krwionośnych. Istnieją osoby, których mają zapchane naczynia pomimo niskiego poziomu cholesterolu. Spowodowane jest działaniem homocysteiny – związku, który uszkadza śródbłonek naczyniowy powodując stan zapalny i ułatwiając osadzanie się niedużych nawet ilości cholesterolu. Awokado dzięki obecności witaminy B6 i kwasu foliowego pomaga przywrócić prawidłowy poziom homocysteiny we krwi.

8. Awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu

Niedobory kwasu foliowego na początku ciąży stwarzają ryzyko rozwoju poważnych wad rozwojowych formującego się płodu – rozszczepu kręgosłupa, bezmózgowia czy przepukliny mózgowej. Są to wady letalne lub powodujące poważne kalectwo. Niestety wiele kobiet w okresie krytycznym dla ich powstania nie zdaje sobie sprawy, że jest w ciąży. Dlatego tak ważna jest stała obecność pokarmów zawierających kwas foliowy w diecie kobiet w wieku rozrodczym. Awokado jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł tej witaminy.

 

9. Awokado poprawia kondycję skóry

Dieta bogata w antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe mega-3 i mega-6 jest kluczem do pięknej skóry. W owocu awokado znajdziemy prawdziwą obfitość tych składników. Witamina C zwiększa produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry oraz wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając w ten sposób żylakom i pajączkom. Witamina E nawilża skórę i przeciwdziała powstawaniu plam starczych. Witamina A poprawia strukturę warstwy rogowej skóry i zmniejsza przebarwienia. Kwasy omega-3 i omega-6 pobudzają syntezę kolagenu, wpływają na zmniejszenie zmarszczek, ujędrniają skórę oraz chronią ją przed utratą wody.

 

10. Awokado oddziałuje pozytywnie na stan psychiczny

Witamina B6 i witamina B9 wpływają na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Wysokie stężenie tego aminokwasu zaburza proces produkcji serotoniny i w znaczny sposób zwiększa prawdopodobieństwo depresji. Magnez poprawia pamięć i koncentrację, wpływa na nastrój i samopoczucie, pomaga walczyć ze stresem, depresją i nerwicą. Jego deficyt w organizmie zakłóca działanie układu nerwowego.

 

11. Awokado pomaga w profilaktyce i leczeniu nowotworów

Ryzyko rozwoju nowotworu wzrasta wówczas, gdy system obrony antyoksydacyjnej nie daje sobie rady z nadmiarem wolnych rodników. Rezultatem tego jest powstanie uszkodzeń i zmian w DNA. Glutation i przeciwutleniacze obecne w awokado (witamina C, witamina E, witamina A) neutralizują uszkadzające materiał genetyczny rodniki. Zapotrzebowanie na antyoksydanty rośnie także podczas terapii nowotworowej, kiedy w wyniku przewlekłego procesu zapalnego w organizmie chorego dochodzi do gwałtownego namnażania się wolnych rodników.

 

12. Awokado pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II

Awokado dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga walczyć z insulinoopornością, która uważana jest za pierwszy krok prowadzący do rozwoju cukrzycy. Obserwacje naukowe wykazały, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wpływać na florę bakteryjną jelit i w efekcie przyczynić się do wzrostu wrażliwości na insulinę. Awokado ma także bardzo niski indeks glikemiczny – 10 IG. Wysoka zawartość błonnika zmniejszającego wchłanianie cukru z pokarmu zapobiega wahaniom jego poziomu we krwi, co ma szczególne znaczenie dla diabetyków.

 

13. Awokado spowalnia procesy starzenia się

Według wolnorodnikowej teorii Denhama Harmana starzenie się jest rezultatem nagromadzenia się w komórkach organizmu zniszczeń spowodowanych zaburzeniem równowagi pomiędzy ilością wolnych rodników, a zdolnością organizmu do ich dezaktywacji i naprawienia szkód przez nie spowodowanych. Sposobem na walkę z nadmiarem rodników jest spożywanie bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw. Awokado zawiera szczególnie dużo witaminy C i E, które uważane są za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy i nazywane są witaminami młodości.

 

14. Awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera

Obecny w owocu kwas omega-3 prowadzi do zmniejszenia poziomu beta-amyloidu we krwi. Białko to odpowiada za rozwój choroby Alzheimera. Złogi beta-amyloidu w mózgu, tzw. płytki starcze powodują niszczenie neuronów i powolną degenerację mózgu. Badania naukowe wykazały, że u osób, którym dziennie podawano dodatkowy 1 gram kwasu omega-3 poziom beta-amyloidu w osoczu był wyraźnie mniejszy. Witaminy B6 i B9 z kolei przyczyniają się do obniżenia stężenia homocysteiny, której nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

 

15. Awokado zwiększa biodostępność niektórych przeciwutleniaczy

Owoc ten dzięki obecności kwasów tłuszczowych pomaga przenikać antyoksydantom rozpuszczalnym w tłuszczach do wnętrza komórek. Dodanie go do posiłku złożonego ze świeżych owoców i warzyw potrafi aż kilkukrotnie zwiększyć przyswajalność beta-karotenu, likopenu i luteiny. Absorpcja ulega dodatkowo nasileniu, jeśli zamiast surowego awokado użyjemy oleju z tego owocu.

 
Uwielbiam avocado :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)

Ziemia się szybciej kręci i czas szybciej ucieka

Ja to czuję od dłuższego czasu, że czas szybciej biegnie niż dawniej. Sądzę, że to ma związek z tym, że Ziemia zwiększyła obroty. Brakuje mi...