Gorczyce, a przede wszystkim gorczyca biała, mają również pewne właściwości lecznicze. W skład nasion wchodzą miedzy innymi sole mineralne, olejki eteryczne, białko i glikozydy, a ich spożywanie polecane jest głównie osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego oraz kłopoty trawienne. Oczywiście powinny one spożywać gorczycę z dużym umiarem, gdyż przedawkowanie może prowadzić do kłopotów związanych z zatruciem pokarmowym.
Gorczyca - uprawa, poplon i właściwości
Zalety gorczycy w uprawach
Poza przydatnością do spożycia, gorczyca ma także zastosowanie w uprawach ogrodniczych, gdzie wykorzystuje się jej podstawowy gatunek czyli gorczycę białą. Można z jej pomocą wzbogacić glebę w nawóz zielony lub wykorzystać ją jako roślinę okrywową. Jej kwiaty są miododajne, więc służą również jako pożytek dla pszczół. Gorczyca ma też swój udział w profilaktyce ochronnej, gdyż jej szczególne właściwości powodują ograniczenie występowania w glebie nicieni i odstraszają ślimaki. Nie należy jednak jej wysiewać na stanowiskach, gdzie były lub będą uprawiane warzywa z rodziny kapustowatych. Ta grupa roślin ma bowiem szereg wspólnych szkodników i chorób, których formy przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez kilka lat. Z tego samego powodu warto jest przed siewem zaprawiać nasiona, aby w przyszłości ograniczyć ewentualne chemiczne zabiegi ochrony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)