Cukinię można zakisić tak samo jak ogórki – w solance, z dodatkiem czosnku i kopru. Receptura jest bardzo prosta. W ten sam sposób można przygotować kabaczki kiszone, sprawdzi się także kiszona dynia a nawet kiszone pomidory.
2-3 cukinie,
1 korzeń chrzanu,
4 kwiatostany kopru,
4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
1 l wody,
1 łyżka soli,
kuleczki pieprzu.
Przygotowanie kiszonej cukinii warto zacząć od przygotowania słoików. Z podanego przepisu wyjdzie 4-5 słoików o objętości 0,5-0,6 l. Do kiszenia najlepiej wybrać cukinię młodą, o stosunkowo miękkiej skórze, ponieważ ona najlepiej się ukisi.
Cukinię umyj, odetnij górę i pokrój na słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki lub ósemki).
Rozpuść sól w wodzie.
Ułóż słupki cukinii w słoikach. Dodaj kwiatostan kopru, ząbek czosnku i wsyp kilka ziarenek pieprzu.
Zalej słoiki solanką i zakręć.
Ustaw słoiki na ścierce i zakryj je ściereczką. Przez kilka dni słoiki mogą syczeć i puszczać wodę, później należy je przestawić w suche, chłodne miejsce.
2-3 cukinie,
1 korzeń chrzanu,
4 kwiatostany kopru,
4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
1 l wody,
1 łyżka soli,
kuleczki pieprzu.
Przygotowanie kiszonej cukinii warto zacząć od przygotowania słoików. Z podanego przepisu wyjdzie 4-5 słoików o objętości 0,5-0,6 l. Do kiszenia najlepiej wybrać cukinię młodą, o stosunkowo miękkiej skórze, ponieważ ona najlepiej się ukisi.
Cukinię umyj, odetnij górę i pokrój na słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki lub ósemki).
Rozpuść sól w wodzie.
Ułóż słupki cukinii w słoikach. Dodaj kwiatostan kopru, ząbek czosnku i wsyp kilka ziarenek pieprzu.
Zalej słoiki solanką i zakręć.
Ustaw słoiki na ścierce i zakryj je ściereczką. Przez kilka dni słoiki mogą syczeć i puszczać wodę, później należy je przestawić w suche, chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)