poniedziałek, 26 września 2022

Przepisy na kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę

Przepisy na kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę


Kompot z jabłek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę

Składniki:
4 kg jabłek
duża cytryna
ew. kawałek kory cynamonu lub kawałek strąka wanilii
4 l wody
Obrane i pokrojone w plastry jabłka blanszować jw. Przełożyć do słoików. Wodę z sokiem z połowy cytryny i kawałkiem rozciętego strąka wanilii o długości 1 cm lub kawałkiem kory cynamonu doprowadzić do wrzenia, gotować na małym gazie przez 5 minut, wanilię/cynamon wyjąć. Wrzącą wodą zalać jabłka w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek z wanilią bez cukru i bez gotowania w słoikach półlitrowych pasteryzuje się przez kwadrans.
Dobra rada: kompot z cynamonem zalecany jest dla cukrzyków, a z wanilią dla dzieci. W podobny sposób można przygotować kompot na święta dodając ulubione przyprawy korzenne. 

Kompot z jabłek i z gruszek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki:
3 kg jabłek
1 kg gruszek
duża cytryna
4 l wody
Owoce dokładnie wymyć, cienko obrać, pokroić w ósemki, blanszować przez kilka minut, przełożyć łyżką cedzakową do słoików. Wodę z sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wrzącą zalać owoce w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek i z gruszek bez cukru i bez gotowania trzeba pasteryzować jw., w słoikach półlitrowych przez kwadrans, w litrowych przez 25 minut.

Kompot z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki:
2 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek
pomarańcza z pępkiem
duża cytryna
4 l wody
Owoce dokładnie wymyć, ze śliwek usunąć pestki, połówki wsypać do słoików. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w ósemki, blanszować przez kilka minut, przełożyć je łyżką cedzakową do słoików. Wodę z sokiem z cytryny i z pomarańczy doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wrzącą zalać owoce w słoikach, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez cukru i bez gotowania trzeba pasteryzować jw., w słoikach półlitrowych przez kwadrans, w litrowych przez 25 minut.
Kompot z dodatkiem ciemnych śliwek ma ładny kolor.

Kompot z jabłek i z winogron bez cukru i bez gotowania, kompot pasteryzowany na zimę
Składniki (dla ok. 10 słoików o pojemności 0,9 l):
10 małych kiści winogron
10 średnich jabłek (miękkie i słodkie)
duża cytryna
5 l wody
Owoce dokładnie wymyć, winogrona zdjąć z szypułek, odrzucić nadgniłe i uszkodzone. Jabłka obrać, od razu wkładać do garnka z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyjmować pojedynczo, wyciąć gniazda nasienne i twarde części, kroić w cienkie plasterki i układać w słoikach. Do każdego wsypać winogrona. Wodę z sokiem z cytryny gotować przez 5 minut, wrzącą zalać owoce w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć je suchymi pokrywkami. Kompot z jabłek i z winogron bez cukru i bez gotowania w słoikach półlitrowych pasteryzować jw. przez kwadrans. Kompot z dodatkiem winogron jest aromatyczny, ma dekoracyjny wygląd.

Artykuły powiązane:
Przetwory z jabłek bez cukru cz. 1. Przepisy na dżem, mus, gotowany kompot z jabłek bez cukru na zimę. 
Przetwory z jabłek bez cukru cz. 2. 
Przepisy na sok z jabłek bez cukru na zimę.
Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe przetwory, także z dodatkiem jabłek, znajduje się w zakładce Przetwory.

 

http://mama-dobra-rada.pl/kompot-z-jablek-bez-cukru-bez-gotowania-przepisy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)

Ziemia się szybciej kręci i czas szybciej ucieka

Ja to czuję od dłuższego czasu, że czas szybciej biegnie niż dawniej. Sądzę, że to ma związek z tym, że Ziemia zwiększyła obroty. Brakuje mi...