niedziela, 26 sierpnia 2018

Pora wsadzić cukinie w słoiki :)

Dzisiaj mi się nie chce, mam zajęcia w ogrodzie, ale już niebawem trzeba zabrać się za cukinię. :)

Indianka


Cukinia marynowana – do słoika!

Marynowanie to sposób na skuteczne i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia.Cukinia marynowana będzie zimą doskonale smakowała jako lekki dodatek do obiadów.

Cukinię marynuje się następująco:

pokrojone kawałki cukinii wkładamy do słoiczków razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu, koperkiem i plastrami cebulki. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i solą. Wycieramy brzegi słoiczków i przykrywamy suchymi dekielkami. Słoiki wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i pasteryzujemy zawartość ok. 15-20 minut – do zagotowania się wody.

Tak przygotowana cukinia może być również pysznym składnikiem sałatek. Są one tylko zdrowe, ale również pomagają zachować szczupłą figurę (o czym często zapominamy z nadejściem chłodów). Już teraz możesz przygotować sałatkę z cukinii do słoików, możesz też marynowaną cukinię wykorzystać później w zimie.

https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/na-dodatek-cukinia-marynowana 

1 komentarz:

Zapraszam na warsztaty permakulturalne na moim Rancho :)

Ziemia się szybciej kręci i czas szybciej ucieka

Ja to czuję od dłuższego czasu, że czas szybciej biegnie niż dawniej. Sądzę, że to ma związek z tym, że Ziemia zwiększyła obroty. Brakuje mi...