Dzisiaj mi się nie chce, mam zajęcia w ogrodzie, ale już niebawem trzeba zabrać się za cukinię. :)
Indianka
Cukinia marynowana – do słoika!
Marynowanie to sposób na skuteczne i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia.Cukinia marynowana będzie zimą doskonale smakowała jako lekki dodatek do obiadów.
Cukinię marynuje się następująco:
pokrojone kawałki cukinii wkładamy do słoiczków razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu, koperkiem i plastrami cebulki. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i solą. Wycieramy brzegi słoiczków i przykrywamy suchymi dekielkami. Słoiki wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i pasteryzujemy zawartość ok. 15-20 minut – do zagotowania się wody.
Tak przygotowana cukinia może być również pysznym składnikiem sałatek. Są one tylko zdrowe, ale również pomagają zachować szczupłą figurę (o czym często zapominamy z nadejściem chłodów). Już teraz możesz przygotować sałatkę z cukinii do słoików, możesz też marynowaną cukinię wykorzystać później w zimie.
https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/na-dodatek-cukinia-marynowana
Tyle tu zdrowych pyszności:):
OdpowiedzUsuń